0748.197.556   vlaicu.claudia@gmail.com | Otopeni, Str. 1 Mai Nr.58 G, judeţul Ilfov

Consilierea și psihoterapia pentru copil şi adolescent

Centru de consiliere și orientare LITTLE WONDERS oferă consultații psihologice părinților și copiilor care se confruntă cu probleme, indiferent de gravitatea lor, fie că este vorba de tulburări de somn, coşmaruri, tulburări de dispoziții, dificultăţi de adaptare la şcoală, anxietate, stres, tensiuni, crize de angoasă, fie de fobii: de şcoală, sociale, agorafobie (teama de locuri deschise), claustrofobie (teama de locuri inchise), dependenţe, tulburari obsesiv-compulsive.

Orice parinte îsi cunoaşte copilul şi poate observa modificările de comportament, acel  ceva care în mod obisnuit nu ar fi atras atentia :

–         tulburări de somn, coşmaruri

–         tulburări de dispozitie

–         violenţă, agresivitate

–         tristeţe, timiditate şi retragere excesive

–         dificultăţi de adaptare la şcoală

–         anxietate, stres, tensiuni, crize de angoasă

–     fobii : de şcoală, sociale, agorafobie (teama de locuri deschise), claustrofobie (teama de locuri inchise), etc.

–         dependenţe

–         tulburari obsesiv-compulsive

–         copii afectati de divorţul părinţilor sau de moartea unuia dintre ei

–         cu deficit de atenţie

Obiectivele consilierii copiilor şi adolescenţilor

  • Invatarea unor abilitati de a face faţă cât mai bine schimbărilor legate de vârsta sau problemelor cu care se confruntă;
  • Înţelegerea propriilor emotii, exteriorizarea lor şi învăţarea unor strategii de a face faţă emoţiilor negative;
  • Formarea unor abilităţi de relaţionare cu ceilalţi copii şi cu adulţii;
  • Formarea şi consolidarea unei imagini de sine pozitive;
  • Dezvoltarea responsabilităţii pentru propriile actiuni şi decizii;
  • Formarea unor atitudini pozitive faţă de lume şi de ceilalti.

Procesul de consiliere va fi unul adecvat vârstei opilului, va ţine cont de perioada de dezvoltare în care se află acesta, dezvoltare cognitiva, emotionala, sociala si biologica.

Consilierea oferă un spaţiu securizat în care se poate vorbi despre lucruri dificile. Copiii găsesc deseori ca fiind mai greu sa vorbească cu adulţii care sunt semnificativi pentru ei, deoarece vor să-i protejeze şi se simt responsabili de reacţiile lor. Un consilier poate garanta siguranţa copilului, pentru că nu se va infuria sau supăra din cauza celor povestite de el şi astfel consilierul ofera oportunitatea ca anumite gânduri şi emotii să se exteriorizeze şi să devină mai uşor de stăpânit.

Programul de consiliere şi terapie include multe activităţi opţionale care se vor alege în funcţie de aptitudinile copilului şi de obiectivele terapiei ocupaţionale sau a altui tip de terapie necesar pentru dezvoltarea armonioasă a copilului:

         limbi straine (engleza, franceza, italiană)

         ore de PSHE (dezvoltare personală, socială, emoţională)

         dans de societate/balet sau dans modern

         lecţii de maniere pentru copii

         pictură, modelaj

         ateliere de teatru pentru copii

         ateliere de creaţie literară sau artistică, de astronomie etc (în funcție de aptitudinile copilului)

Terapii de cuplu și familie

Scopul terapiilor de cuplu şi de familie este să rezolve sau să reducă conflictele patogenice şi anxietatea din relatiile interpersonale. De asemenea, membrii familiei implicaţi într-o astfel de terapie, îşi îmbunătăţesc perceptia şi învaţă să îşi focalizeze atenţia asupra nevoilor emoţionale ale fiecarui membru al familiei.

La sfârşitul terapiei capacitatea membrilor individuali şi a familiei ca întreg de a face faţă forţelor distructive din interiorul şi exteriorul sistemului se consolidează iar valorile si identitatea familiei sunt pozitiv orientate către asigurarea maturizării şi sănătaţii familiei.

Terapia centrată pe soluții

Terapia centrată pe soluții este de scurtă durată având rolul de a susţine clientul in valorificarea şi utilizarea resurselor personale pentru realizarea obiectivelor stabilite. Datoria fiecărui terapeut este aceea de a-i oferi clientului sprijinul necesar pentru a descoperi ce este important, semnificativ şi tangibil pentru propriul său stil şi mod de viaţă. În terapie, nu clientul se modelează dupa direcţia fiecărei orientări terapeutice, ci, din contră, terapeutul este cel care construieşte terapia în functie de realitatea unică a clientului.

Terapia de scurtă durată este poate uneori abordarea cea mai potrivită contextului actual, în care evenimentele se derulează într-un ritm alert, iar schimbările sunt tot mai frecvente. Lipsa timpului, a răgazului necesar introspectiei, efortul permanent de adaptare la tot ce înseamnă noul tip de societate, sunt factori care antrenează câteodată comportamente ineficiente, dezechilibre emoţionale, frustrări, nevroze, stres. Rapiditatea cu care se formează toate aceste conduite necesită o la fel de mare rapiditate în găsirea soluţiilor potrivite care să ofere realizarea obiectivelor vizate.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

Ca și terapiile de scurtă durată, terapia cognitiv-comportamenală se concentrează mai curând asupra rezolvarii eficiente a unor probleme precise. Acest tip de psihoterapie este de fapt o combinație a doua terapii: terapia cognitivă și terapia comportamentală. Deși bazate pe principii diferite, cele doua terapii se complementează foarte bine, astfel încât astăzi arareori mai poate fi întâlnit un terapeut care să practice terapie cognitivă pură sau terapie comportamentală pură. Terapiile cognitiv-comportamentale se bazează pe învățarea unor comportamente noi, pornind de la elaborarea unor idei noi, în urma constatării că cele vechi nu duceau nicăieri: intenția principală este aceea de a reuși ca mâine să faci un lucru de care astazi te crezi incapabil și pe care ieri, cum era de așteptat, nu l-ai putut face.

Terapia comportamentală utilizeaza tehnici de relaxare pentru a diminua progresiv temerile, fobiile și obsesiile, și pentru a-i reda subiectului o viata normală. De data mai recentă, terapiile cognitive se ocupă de gândurile, opiniile și convingerile (numite „cognitii“) adesea eronate și negative pe care le are subiectul în legatură cu propria persoana și cu cei din anturajul său. Acestea urmăresc să înlocuiască progresiv credințele iraționale cu unele realiste, rationale.

Little Wonders

Centrul de învăţare, consiliere şi formare creativă Little Wonders este un centru minunat situat în Otopeni, Ilfov. Este deschis tuturor copiilor şi părinţilor interesaţi să îşi dezvolte anumite aptitudini, să se cunoască mai bine prin acces la informaţii şi activităţi specifice de formare, cercetare, mentorizare şi consiliere individuală şi de grup, promovând educația creativă, sinergetică axată pe elev/student.

Google+

Facebook